HTML

Mi kell bele?

Elsősorban magamnak írogatom a recepteket, mert így könnyen kikereshetem és módosíthatom, hogy mi kell bele?

Címkék

alma (6) árpa (1) atdolgozott (1) bab (2) borsó (2) bulgur (2) cékla (3) csicseriborsó (1) dinnye (2) dió (1) édes (39) édesburgonya (2) egytálétel (5) főzelék (6) gesztenye (1) gluténmentes (2) gránátalma (1) gríz (3) gyömbér (1) gyors (12) hagyma (1) hajdina (1) hal (1) hely (2) hús (8) időigényes (3) ital (5) káposzta (1) kesudió (1) köles (3) köret (7) krumpli (3) kukorica (2) látványos (6) lencse (5) leves (11) mák (1) mángold (1) padlizsán (1) rizs (2) sajt (2) saláta (2) savanyú káposzta (1) sós (28) spenót (1) sütőtök (4) szósz (4) t.é.n.é. (18) tápióka (2) tea (1) tészta (7) tök (1) túró (2) uborka (2) vegán (34) zabpehely (1) zerowaste (2) Címkefelhő

2022.01.21. 18:54 idéző

fermentálás (savanyítás)

A fermentált ételekben lévő tejsavbaktériumok jót tesznek a bélflórának.
Bármilyen friss idény zöldség, gyümölcs használható. Példa kedvéért egy sima uborka recept.

Hozzávalók (egy 720 ml befőttesüveghez):

  • 5 db kovászolni való uborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dl víz
  • 10 gr só (jódmentes)
  • leszorító (műanyag vagy üveg vagy fa)

Előkészület 1-2 órával korábban:
Felforralunk 5 dl vizet és megvárjuk, míg kihűl.
Sterilizálás: a kiöblített befőttesüveget némi vízzel betesszük a mikró legmagasabb fokozatára 4 percre, majd a benne lévő forró vizet a fedőjébe öntjük, így mindkettőt sterilizáltuk. Vagy kifőzzük az üveget.

2%-os sóoldatot készítünk a kihűlt forralt vízből: 5 dl vízhez 10 gramm sót keverünk.

Kezet mosunk és tiszta késsel, vágódeszkával dolgozunk. 
Megmossuk az uborkákat és levágjuk a végeit. Az üveg aljára tesszük a megpucolt fokhagyma gerezdet. Beletesszük az uborkákat. A leszorítót benyomjuk a befőttesüveg szájába, a zöldségek tetejére.

Ráöntünk annyi sós vizet, hogy kb. 1 cm levegő maradjon az üveg szájától. A lényeg, hogy a zöldséget elfedje a víz.

Szorosan rázárjuk a fedőt, majd egy tálcára tesszük. Naptól védve, állandó hőmérsékleten, kb. 21 fokon tartjuk 3 hétig. (Nyáron kevesebb, télen több). Például konyhaszekrényben, vagy annak tetején. Az elején ki fog futni a lé az üvegből a tálcára. Ha nagyon sok futna ki, akkor lehet pótolni sós vízzel.

Bontatlanul jó darabig eláll. Felbontás után hűtőben tárolandó.

Bővebb leírások:

Fermentálás 1x1 

Miért és hogyan (ne) fogyasszunk fermentált ételeket? - bevezetési szabályok, amelyekre érdemes figyelni

Mi fán terem a laktofermentálás? - mikrobiológiai alapok

A só - sófajták és a használt mennyiség

Amit a leszorítókról tudni érdemes - mit és hogyan használjunk

Kidobjam, vagy ne? - gyakori problémák és kezelésük

Miért nem sikerül? Fitoncidok és más erjedéslassítók - az antibakteriális hatású fűszernövényekről

+ Könyv, amiben minden benne van: Egyszerűen fermentálj

 Uborkák és egy karalábé:
20220710_uborka.jpg

 Bal: karalábé, sörretek. Jobb: cukkini:
cukkini_retek_karalabe.jpg

 Édesburgonya citrommal:
edesburgonya.jpg

Sárgadinnye, cukordinnye (forraltbor fűszerkeverékkel):
20220712_dinnye.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: t.é.n.é.


A bejegyzés trackback címe:

https://mikellbele.blog.hu/api/trackback/id/tr6116820668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása