Hozzávalók:
- 20 dkg köles
- 450 ml növényi tej
- 1 citrom
- vanília-aroma vagy vaníliás cukor
- datolya-paszta (vagy egyéb édesítő)
- mák / dió / zsemlemorzsa
- (növényi tejföl vagy joghurt, esetleg lekvár)
A köles többször átmossuk, majd éjszakára beáztatjuk. Ha a datolya szárított, akkor azt is.
Reggel a kölest a növényi tejjel feltesszük főni alacsony lángon. Amikor felszívta a folyadékot, fedő alatt hagyjuk még puhulni, akár 1-2 órát is.
A langyos kölesbe belekeverjük a citrom lereszelt héját, fél citrom levét, a vaníliát és a datolyát vagy más édesítést. Botmixerrel kicsit összeturmixolhatjuk. Fedő nélkül hagyjuk hűlni.
A mákot vagy diót ledaráljuk, ha zsemlemorzsát használunk, azt megpirítjuk.
A kihűlt köles-masszából kis gombócokat formázunk és megforgatjuk az előzőek valamelyikében.
Tálaláskor tejföllel/joghurttal leönthetjük.
Eredeti recept: https://www.eddmagadszabadda.hu/post/turogomboc és https://www.nosalty.hu/recept/kolesgomboc
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.