HTML

Mi kell bele?

Elsősorban magamnak írogatom a recepteket, mert így könnyen kikereshetem és módosíthatom, hogy mi kell bele?

Címkék

alma (6) árpa (1) atdolgozott (1) bab (3) borsó (2) bulgur (2) cékla (3) csicseriborsó (1) dinnye (2) dió (1) édes (42) édesburgonya (2) egytálétel (8) főzelék (6) gesztenye (1) gluténmentes (3) gránátalma (1) gríz (3) gyömbér (1) gyors (16) hagyma (1) hajdina (1) hal (2) hely (2) hús (8) időigényes (3) ital (6) káposzta (1) keleti (6) kesudió (1) köles (3) köret (9) krumpli (3) kukorica (2) látványos (7) lencse (5) leves (11) magyar (27) mák (1) mángold (1) padlizsán (2) rizs (3) sajt (2) saláta (2) savanyú káposzta (1) sós (3) spenót (1) sütőtök (4) szósz (4) t.é.n.é. (19) tápióka (2) tea (1) tészta (7) tök (1) túró (2) uborka (2) vegán (38) zabpehely (1) zerowaste (2) Címkefelhő

2024.12.01. 20:14 idéző

japán vörösbabos mochi (mocsi)

Hozzávalók (8 db 4 cm-es golyó):

Mochi:

Vörösbab paszta (Anko):

  • 50 gr azuki bab
  • 50 gr kristálycukor

img_20241130_175645.jpg

Az azuki babot beáztatjuk fél-1 napra.

A babot feltesszük főni annyi vízzel, ami épp ellepi. Felforraljuk, majd 5 percig főzzük magas lángon fedő nélkül.
Leöntjük róla a vizet. Újra felöntjük hideg vízzel, felforraljuk, 5 percig főzzük nagy lángon, majd leöntjük róla a vizet.
Harmadszor is felöntjük annyi hideg vízzel, ami épp ellepi. Felforraljuk, levesszük takarékra és továbbra is fedő nélkül főzzük kb. 50 percig. Néha pótoljuk az elpárolgott vizet. Akkor kész, ha könnyen szétnyomható két ujj között.

Leöntjük a babról a vizet, rászórjuk a cukrot. Elkeverjük, hogy felolvadjon. Botmixerrel homogén vagy kicsit darabosabb állagúra turmixoljuk. Folyamatosan kevergetve alacsony lángon kb. 5 perc alatt sűrű masszává főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A kihűlt babmasszából 3 cm-es golyókat formázunk, betesszük a hűtőbe fél órára.

Utána egy tálban összekeverjük a rizslisztet a cukorral, majd elkeverjük benne a vizet. Fedőt vagy fóliát teszünk rá, és a mikróban 5-600 W-on 1 percig melegítjük. Kivesszük, átkeverjük, visszatesszük újabb 1 percre. Ekkor már kezd összeállni. Átkeverjük. Most már kisebb fokozaton (350-400 W) folytatjuk még háromszor 1 percig, közben mindig átkeverjük.
Akkor kész, amikor már összeáll egy kezelhetetlen ragacsos masszává és kicsit átlátszó.

A pultot alaposan megszórjuk a keményítővel és a kezünket is beporozzuk vele. Kiöntjük a tálból a meleg masszát (mindenhez ragad) és egy hengert formázunk belőle. Felvágjuk 8 egyforma darabra. A darabokból gombócokat formázunk, megforgatjuk a keményítőben.

Kivesszük a hűtőből az összeállt babgolyókat. A langyos rizsgolyókat egyesével keményítős kézben kilapítjuk, széthúzzuk. Közepére teszünk egy babgolyót. Ráhajtogatjuk a tésztát, összecsípjük alul, megforgatjuk keményítőben, hogy ne ragadjon le.

Főként matcha tea előtt fogyasztjuk. :)

A mochi szobahőmérsékleten zárt dobozban / fóliában néhány napig eláll, viszont a hűtőben megkeményedik.
A babpasztából érdemes nagyobb adagot készíteni, a maradék babgolyókat lefagyaszthatjuk.

Az újévi Hanabira mochi babpasztájához 24 gr misot is keverünk, így sós-édes lesz. Eredetileg egy darab bojtorjángyökeret is tettek bele keresztbe, ezt kandírozott zeller vagy fehérrépa helyettesítheti.

img_20241129_102816.jpg

img_20241130_161942.jpg

img_20241130_203230.jpg

Eredeti recept videó: https://www.youtube.com/watch?v=K8Li3BjA4kY  

Hanabira mochi:
hanabira_mochi.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: édes gyors keleti bab gluténmentes vegán


A bejegyzés trackback címe:

https://mikellbele.blog.hu/api/trackback/id/tr9518742024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása