Hozzávalók (35-40 dkg):
- 20 dkg natúr kesudió
- 1,5 ek citromlé
- 2 ek útifűmaghéj
- 1,5 kk só
A kesudiót leforrázzuk, állni hagyjuk, míg kihűl. Többször alaposan átmossuk, majd egy fertőtlenített befőttesüvegben 2%-os sóoldatban (5 dl vízbe 10 gr só) 3 napig fermentáljuk. (Bővebben) Indításkor adhatunk hozzá 1 ek levet egy másik, kész fermentált zöldség levéből.
Akkor jó, ha savanykás, sajt illata van.
A fermentált kesudióról leöntjük a levet, lemossuk. Késes aprítóban a citromlével, sóval és kb. fél dl vízzel homogénre turmixoljuk. Ezután kanállal beleforgatjuk az útifűmaghéjat, hogy formázható állagú legyen. (Ha kevesebbet teszünk bele, akkor krémsajt lesz, ha többet, akkor trappista állagú) Formában vagy fóliában hűtőbe tesszük legalább egy napra. Folyamatosan érik, egy hét után már teljesen sajt illata és íze lesz.
Eredeti recept: Fermentálás - tippek, trükkök, receptek FB csoport
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.