A vajaja voltaképpen egy sűrű rántás megdermesztve, amelyet szeletelve a Vajdaságban túróval, esetleg kenyérrel és zöldséggel esznek.
I. Vajaja tejfölből
Hozzávalók (12 dkg lesz):
- 40 dkg házi tejföl
- 1 kk só
- 2 csapott evőkanál liszt
A tejfölt vastag fenekű lábosban egy órán át rotyogtatjuk lassú tűzön, takarékon, míg a felére lesül. Akkor jó, amikor már csíkot húz a fakanál keveréskor és az addig homogén tejfölből különválik a zsír.
Belekeverjük a sót és a lisztet és most már folyamatosan kevergetve negyed órát pirítjuk, míg karamell színe és illata lesz.
Alufóliával kibélelt kis tálkába öntve kihűtjük, majd hűtőbe tesszük. Ennek picit savanykásabb az íze és lágyabb.
II. Vajaja vajból
Hozzávalók (30 dkg lesz):
- 25 dkg házi vaj
- 1 kk só
- 7 púpozott evőkanál liszt
A vajat egy vastag fenekű lábosban fél órán át rotyogtatjuk lassú tűzön. Belekeverjük a sót, lisztet és még fél órát pirítjuk kevergetve, míg karamell színe és illata lesz.
Alufóliával kibélelt kis tálkába öntve kihűtjük, majd hűtőbe tesszük.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.