HTML

Mi kell bele?

Elsősorban magamnak írogatom a recepteket, mert így könnyen kikereshetem és módosíthatom, hogy mi kell bele?

Címkék

alma (6) árpa (1) atdolgozott (1) bab (3) borsó (2) bulgur (2) cékla (3) csicseriborsó (1) dinnye (2) dió (1) édes (42) édesburgonya (2) egytálétel (8) főzelék (6) gesztenye (1) gluténmentes (3) gránátalma (1) gríz (3) gyömbér (1) gyors (16) hagyma (1) hajdina (1) hal (2) hely (2) hús (8) időigényes (3) ital (6) káposzta (1) keleti (6) kesudió (1) köles (3) köret (9) krumpli (3) kukorica (2) látványos (7) lencse (5) leves (11) magyar (27) mák (1) mángold (1) padlizsán (2) rizs (3) sajt (2) saláta (2) savanyú káposzta (1) sós (3) spenót (1) sütőtök (4) szósz (4) t.é.n.é. (19) tápióka (2) tea (1) tészta (7) tök (1) túró (2) uborka (2) vegán (38) zabpehely (1) zerowaste (2) Címkefelhő

2025.01.12. 22:23 idéző

savanyú káposzta (fermentált)

Részletesen a fermentálásról ->

Hozzávalók (3 db 720 ml-es befőttes üveghez): 

  • 2 kg fejes káposzta
  • 2 ek só

A káposztát vékonyra gyaluljuk egy minél nagyobb tálba. (Ikeás gyalu 1-es vagy 2-es fokozatán szoktam.)

Ahány kg a káposzta, annyi evőkanál sóval megszórjuk. Alaposan összegyúrjuk, nyomkodjuk. Hagyjuk állni 20 percet.

A befőttesüvegeket sterilizáljuk. Felforralunk kb fél liter vizet, kihűtjük.

Újra meggyúrjuk a káposztát, hogy minél több levet eresszen.

Üvegekbe töltjük. Ráöntjük a levét is.
Fa vagy üveg leszorítót, vagy egy nagyobb káposztalevelet teszünk a tetejére.
Ha nem ér fel a lé az üveg szájáig (hogy csak 1,5 cm üres hely maradjon), akkor kis kihűlt vizet önthetünk még rá.
A fedőt alaposan rászorítjuk, és tálcán állandóan langyos hőmérsékletű helyre tesszük. (Nálam szekrény teteje.)

Kb 3 hét múlva kész (Ekkor van benne a legtöbb hasznos baci.) Az első napokban sziszeghet, és kifolyhat a lé.

Bővebb leírás a Fermentor-hu-n -> 

fermentalt_kaposzta.jpg

gyalult_kaposzta.jpg

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mikellbele.blog.hu/api/trackback/id/tr4418770810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása