Részletesen a fermentálásról ->
Hozzávalók (3 db 720 ml-es befőttes üveghez):
- 2 kg fejes káposzta
- 2 ek só
A káposztát vékonyra gyaluljuk egy minél nagyobb tálba. (Ikeás gyalu 1-es vagy 2-es fokozatán szoktam.)
Ahány kg a káposzta, annyi evőkanál sóval megszórjuk. Alaposan összegyúrjuk, nyomkodjuk. Hagyjuk állni 20 percet.
A befőttesüvegeket sterilizáljuk. Felforralunk kb fél liter vizet, kihűtjük.
Újra meggyúrjuk a káposztát, hogy minél több levet eresszen.
Üvegekbe töltjük. Ráöntjük a levét is.
Fa vagy üveg leszorítót, vagy egy nagyobb káposztalevelet teszünk a tetejére.
Ha nem ér fel a lé az üveg szájáig (hogy csak 1,5 cm üres hely maradjon), akkor kis kihűlt vizet önthetünk még rá.
A fedőt alaposan rászorítjuk, és tálcán állandóan langyos hőmérsékletű helyre tesszük. (Nálam szekrény teteje.)
Kb 3 hét múlva kész (Ekkor van benne a legtöbb hasznos baci.) Az első napokban sziszeghet, és kifolyhat a lé.
Bővebb leírás a Fermentor-hu-n ->
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.